Mens vi venter på årets nyord

SELFIE: Fjern-selfie, tatt med wifi-styrt utløser.

SELFIE: Fjern-selfie, ad wifi-styrt utløser.

Sprogets dynamikk er gudskjelov just det, dynamisk, med ord som forlater og tilflyter vokabularet, i en tilsyneladende evig strøm. Kanskje skal vi også være glad norsk rettskrivning ikke lenger preges av normene i denne bloggen – skjønt jeg rett som det er lurer.

Ikke desto mindre tilføres sproget, i alle sine målformer, nye ord, kanskje ikke på årsbasis, men det tegner nesten til å bli en tradisjon. Som da «selfie» ifjor ble lansert, adskillige år på efterskudd, vil nok den erfarne Tumblr-bruker hevde, med brask, bram og megen medial hornmusikk.

Togende sinnamiffere (egen illustrasjon).

Togende sinnamiffere (egen illustrasjon).

Nu er det vel ingen som ville hevde import en forutsetning for status som nyord, og jeg vil tro det knytter seg ikke så rent lite spenning, når Språkrådets nyord-komité – om en slik finnes – setter seg i stevne, til hvorledes rådet forholder seg til nyvinningene «sinnamiffer» (om aggressive MIFF-sympatisører) og «kokohøyre», forbeholdt uforsonlige høyrefolk på ytre flanke, med særegen sans for noget aparte stempling av «framandfolk» og egne meningsmotstandere.

Begge ord har, i løpet av sommermånedene 2014, fått så mange ben å gå på, at de på det nærmeste lyser Språkrådet lukt i fleisen.

Denne bloggeren venter i alle fall i den største spenning, om enn blottet for den angst og beven jeg vil tro preger nyss nevnte miljøer – i alle fall om nyordene blir selfiens mediaoppmerksomhet til del.

Kjør debatt!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s