Slett latin

SPQR

Latin er ikke bare bare, og formodentlig ikke beregnet på oss dødelige, hvor dødt sproget enn måtte være. Men så er det nå likevel ikke til å komme forbi at enkelte fraser har sneket seg inn i dagligtalen hos de fleste, som mangler de grunnleggende forutsetningene for å bruke – i alle fall forstå – dem.

Det gjelder i bunn og grunn også denne bloggeren, selv om det ikke burde være til hinder for nyfiken årvåkenhet. Igår aftes, mens jeg så en britisk krim på TV, for eksempel, dukket den kjente frasen opp igjen, i pervertert form, som den ofte gjør, da protagonisten begynte å bable om gjerningsmannens «modus operando».

Bakgrunnen er åpenbart at «operandi» vitterlig lyder som en flertallsform, men er det altså ikke (skjønt om det nå var, lyder «operando» virkelig mer som italiensk enn latin). Følgelig leser og hører vi ofte misforståelser som «modus operandum», som nok en antatt éntalls-variant, mens faktum er at det virkelig heter «modus operandi» i éntall.

«Modi operandi» lyder derimot flertallsformen.

English: The Exotic Cactus Collection nursery(...

One cactus, many cactuses! (Photo credit: Wikipedia)

En annen pussighet, som, oftere enn ikke, forekommer blant engelsksproglige, er den antatte flertallsformen av opprinnelig latinske «cactus», som vanligvis manifesterer seg som «cacti», enda det granngivelig heter «cactuses» (just som «viruses», heller enn «viri»). Men siden denne misforståelsen også synes å deles av ordbøkene, Oxford Dictionary inkludert, er den vel både forståelig og tilgivelig. Kanskje sogar tilrådelig? Nettopp det problemet er vi imidlertid forskånet for, her til lands, hvor kaktuser er og forblir kaktuser, hvem du nå skulle finne på å konversere – om de da ikke er nynorskbrukere.

Selv er jeg like uvidende som noen hver, for det er jo ikke akkurat slik at jeg kan noe om emnet, for her baserer jeg meg helt, holdent og absolutt udelukkende på tilfeldige oppdagelser.

Og skal vi nå først være ærlig, lyder det korrekte «konti» hakket mer pretensiøst enn «kontoer». Personlig har man begynt å gi litt blaffen, sant å si – og sier gladelig «paparazzi» i éntall, så får heller pedantene terpe på sitt evinnelige «paparazzo», enda jeg selvfølgelig vet at de har evig rett.

Men du vet, det fins tilfeller som får folk til å tro du har en skrue løs, om du skulle slumpe til å skrive eller snakke korrekt.

(Hva enkelte mennesker skal bry seg med!)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s