Særere og særere

Sær skriving

Det blir merkeligere og merkeligere, dette sproget vi kaller norsk, og det fins ikke det minste besynderlig deri. Få ting er vel særere enn ekte riksmål, i motsetning til – det moderate – bokmålet som går under betegnelsen. Jeg gir deg den.

Men så er det vel nettopp det, da, at det er så sært, og så sjelden forekommende, at det direkte verneverdig er blitt. Og derav denne bloggen. Men nu var det ikke slik særhet jeg ville ta for meg. Tvert om skal det handle om særskrivingen, hvis fremvekst synes helt ustoppelig.

Det har båret så vidt, at jeg faktisk setter et kryss i taket, når jeg snubler over skrifter uten feilaktig særskriving, og er gått så inderlig lei alle påpekningene på AMOs (Astronomer mot Orddeling) Facebook-side, tillikemed Bilder i kampen mot særskrivingsfeil. At de første aldri helt skjønte forskjellen på orddeling og særskriving, får stå for egen regning.

De fyller FB-feeden, dag ut og dag inn, med de samme, kjedelige eksemplene. Kjedelige, fordi de ikke gjengir annet enn det som tilsynelatende er blitt gangbar norsk (og det er vel cirka 15 år siden jeg første gang snublet over AMO).

Verst er det selvfølgelig i stillingsannonsene, begått av mennesker hvis forhold til rettskrivning er ytterst lemfeldig, for å si det forsiktig. Dette ordrette eksempelet av igår, er betegnende, på alle tenkelige vis:

Butikk selger 80 %

Og beholder de resterende 20, får vi tro. Skjønt særskrivingen ingenlunde er det eneste man kan sette fingeren på. Men det er altså ytterst alminnelig og representativt, det hele. Som altså er mitt poeng.

AMO, Bilder i kampen mot særskriving, Språkrådet … Alle, alle har vi tapt kampen mot analfabetismens utbredelse. Vi kan okke og bære oss, men helt ærlig? Det gidder jeg virkelig ikke. Så jeg avfølger AMO-folket (Bilder i kampen orket jeg aldri å følge uansett), hvis humoristisk kulørte frustrasjon bare bidrar til sinnets generelle nedstemthet.

Men hvis noen skulle finne trøst i at det i alle fall fins noen rettskrivende bastioner igjen, kan jeg fortelle at det blir færre av dem også. Også blant de oppdragende:

20130629-133848.jpg

Til avisens orientering, kan jeg informere om at det bør lyde «BT forkortet». Eventuelt «BT avkortet» (hva nå* det skulle bety), eftersom «korting» ennu ikke er å finne i det norske vokabular. Denne dilettanten bekjent. Eller er det mon nynorsk? Det ville forklare en hel del, hva den aktuelle avisen betreffer.

*For det er forskjell på nå og nu (men det orker jeg ikke å utdype her).

Reklamer

Én tanke på “Særere og særere

  1. Tilbaketråkk: Sær skriving nochmal | Nedtegnelser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s