Dugnad for tapte riksmålsord

Utfasing

Det begynner å bli noen årtier siden riksmålets «signalord», som nu, efter, gjennem og mave gradvis forsvant fra Aftenposten-spaltene – i Morgenbladet forsvant riksmålet i all hovedsak da avisen ble solgt i 1987.

Mange av ordene er nu mer eller mindre gått i glemmeboken, og det fins, meg bekjent, ingen komplett fortegnelse over utfasede riksmålsord – eller riksmålsord som er blitt tillatte klammeformer/sideformer (en sikker indikasjon på styrt utfasing). Om den ikke fins, kan vi saktens lave en, men her vil jeg nok behøve din hjelp.

Ordlisten er opprettet på denne siden, hvor du kan legge igjen forslag til ord som altber faset ut, eller er på vei ut av det såkalte riksmålet (les: det moderate bokmålet).

Alle som har bidrag, vil naturligvis bli nevnt i fortegnelsen over bidragsydere. På forhånd tusen takk!

Reklamer

2 tanker på “Dugnad for tapte riksmålsord

  1. Det finnes ikke noe som heter klammeformer eller sideformer, hverken på riksmål eller bokmål. Det er såvidt meg bekjent bare nynorsk som fortsatt har dette, men det er planlagt avskaffet. I bokmål ble systemet med sideformer avskaffet i 2005.

    • Hei, ajsha.

      Tusen takk for betimelig oppdatering. Da blir vel nesten utfordringen å finne en ny betegnelse på alternative, tillatte staveformer, av fenomener som «hverken» for «verken» – og omvendt (efter at førstnevnte atter ble tillatt, uten forkleinelse for den siste).

      Vet du om en slik (betegnelse) er kommet – eller har du noen forslag?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s