Kampen for rettskrivning er tapt

Conversations-Lexikon mit vorzüglicher Rücksic...

Image via Wikipedia

Det er ikke lenger noe grunnlag for tvil. Enhver som måtte nære håp om at nordmenn flest en vakker dag skriver og snakker tilnærmet korrekt, burde, for egen sjelefreds skyld, muligens erkjenne at slaget er tapt. Eller fins det virkelig noen der ute, som i fullt alvor tror det er mulig å få folk til å skrive «noen hver», i stedet for den utbredte, rivende gærne «noen og enhver»?

Velkommen skal du være, for «noen og enhver» er noe noen hver – nesten alle og enhver – skriver. Å overbevise folk om noe annet, er og blir fåfengt. Kanskje ville vi alle fått det bedre med en lev og la leve-holdning (underforstått: hold egen sti så ren du formår, og la resten konsentrere seg om sin), og akseptere at det er feil sprogbruk som gjelder (les: er den utbredte)? Om det fantes et reelt håp om å bøte på skadene, ville jeg muligens tvilt, men det toget er da virkelig gått.

Og det er ikke et fenomen forbeholdt mannen i gata, dette. Selv ledende forfattere og journalister har fått det for seg at man må «innfinne seg med sin skjebne». Du leste riktig: Innfinne. Mest sannsynlig fordi det minner mer om «å finne seg i» enn «å avfinne seg med» gjør.

Da er det ikke lenger håp. Bedre da, å justere ordbøkene i forhold til den utbredte, p.t. feilaktige ordbruken, slik at flest mulig skriver rett. Eller hva?

Og for ordens skyld:

  • Alle og enhver = absolutt alle
  • Noen hver = de fleste (temmelig mange, iallfall)
  • Noen og enhver = Fins ikke (men er den mest utbredte formen)
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s